第二部分 英语知识运用 (共两节，满分45分)
21. [2013·陕西卷]—Shall we go for a drink at one o'clock this afternoon?
— ________．Will two o'clock be OK?
A．Sure, it's up to you
B．Sure, no problem
C．Sorry, I can't make it
D．Sorry, I'm not available today
22. [2013·福建卷]The “Chinese Dream” is ________ dream to improve people's well－being and ________ dream of harmony, peace and development.
A. the; a B. a; a
C. a; the D. the; the
23.[2013·山东卷]I didn't think I'd like the movie, but actually it ________ pretty good.
A．has been B. was
C．had been D．would be
24．[2013·新课标全国卷Ⅰ]If we ________ now to protect the environment, we'll live to regret it.
A. hadn't acted B. haven't acted
C. don't act D. won't act
25. [2013·江苏卷]Team leaders must ensure that all members ________ their natural desire to avoid the embarrassment associated with making mistakes.
A．get over B．look over
C．take over D．come over
26. [2013·浙江卷]A good listener takes part in the conversation, ________ ideas and raising questions to keep the talk flowing.
A. realizing B. copying
C. offering D. misunderstanding
27. [2013·天津卷]If he had spent more time practising speaking English before, he ________ able to speak it much better now.
A. will be B. would be
C．has been D．would have been
28．[2013·四川卷]The airport ________ next year will help promote tourism in this area.
A. being completed
B. to be completed
D. having been completed
29. [2013·陕西卷]The manager wants to see changes in the company, and I am sure he will ________．
A．in particular B．in turn
C．in charge D．in time
30．[2013·安徽省示范高中一联]One survey shows that large amounts of water ________ wasted every year in China, and that one third is available to be saved.
A．is B．has been
31. [2013·辽宁卷]Everything seemed to be going ________ for the first two days after I moved to New York.
32. [2013·辽宁卷]To her joy, Della earned first the trust of her students and then ________ of her colleagues.
33. [2013·江苏卷]The president of the World Bank says he has a passion for China，________ he remembers starting as early as his childhood.
34.[2013·新课标全国卷Ⅰ]Police have found ________ appears to be the lost ancient statue.
A. which B. where
C. how D．what
35. [2013·江西卷] ________ one of you breaks the window will have to pay for it.
A. Whoever B. Whatever
C. Whichever D. Wherever
A Leap(跳跃)to Honor
Leaping on a narrow balance beam(平衡木) is not easy. But Lola Walter, a 13－year－old gymnast, is an expert at it.
To perfect her skills, Lola __36__ for four hours a day, five days a week. At the state championships in March, she finished seventh out of 16 girls.
That's especially impressive, __37__ she is legally blind, born with a rare condition that causes her eyes to shift(移动) constantly. She often sees double and can't __38__ how far away things are.
When she was little, her mom __39__ that even though she couldn't see __40__，she was fearless. So her mom signed her up for gymnastics when she was three. She loved the __41__ right away and gymnastics became her favorite.
Though learning gymnastics has been more __42__ for her than for some of her teammates, she has never quit. She doesn't let her __43__ stop her from doing anything that she wants to.
She likes the determination it takes to do the sport. Her biggest __44__ is the balance beam. Because she has double vision, she often sees two beams. She must use her sense of touch to help her during her routine. Sometimes she even closes her eyes. “You have to __45__ your mind that it'll take you where you want to go，”says Lola.
To be a top-level gymnast, one must be brave. The beam is probably the most _46__ for anyone because it's four inches wide. At the state competition, Lola didn't fall _47__ the beam. In fact, she got an 8.1 out of 10—her highest score yet.
Lola doesn't want to be __48__differently from the other girls on her team. At competitions, the judges don't know about her vision __49__. She doesn't tell them, because she doesn't think they need to know. Her mom is amazed by her _50__ attitude.
Lola never thinks about __51__. She is presently at level 7 while the highest is level 10 in gymnastics. Her __52__ is to reach level 9. She says she wants to be a gymnastics coach to pass down what she's learned to other kids _53__ she grows up.
Lola is __54__ of all her hard work and success. She says it's helped her overcome problems in her life outside gymnastics too. Her _55__ for others is “just believe in yourself.”
36．A. runs B. teaches
C. trains D. dances
37．A. since B. unless
C. after D. though
38．A. tell B. guess
C. assume D. predict
39．A. suspected B．remembered
C. imagined D. noticed
40．A. deeply B. well
C. ahead D. closely
41．A. task B. sport
C. event D. show
42．A. boring B. enjoyable
C. difficult D. satisfactory
43．A. talent B. quality
C. nature D. condition
44．A. doubt B. advantage
C. challenge D. progress
45．A. examine B. express
C. open D. trust
46．A. fearful B. harmful
C. unfair D. inconvenient
47．A. to B. on
C. off D. against
48．A. greeted B. treated
C. served D. paid
49．A. pains B. stresses
C. injuries D. problems
50．A. positive B. friendly
C. flexible D. cautious
51．A. defending B. quitting
C. winning D. bargaining
52．A. standard B. range
C. view D. goal
53．A. until B. as
C. when D. before
54．A. proud B. tired
C. ashamed D. confident
55．A. plan B. advice
C. reward D. responsibility
阅读下列短文，从每题所给的四个选项(A. B. C和D)中，选出最佳选项。
56. Who wrote the story about a little boy and a little mouse?
B．Michelle O. Donovan.
C．Dr. Joseph L. Rose.
57．The ISBN for the book of poems is________．
58．What kind of readers will probably like reading More Things in Heaven?
A．Those who are searching for the meaning of life.
B．Those who are trying to be spiritual leaders.
C．Those who study the art of writing.
D．Those who like traveling abroad.
59．Which of the following books explores the origin of humans?
A．Seeking the Edge.
B．Creation or Evolution.
C．Joshua, Helmut, and Bethlehem.
D．More Things in Heaven.
One day, when I was working as a psychologist in England，an adolescent boy showed up in my office. It was David. He kept walking up and down restlessly, his face pale, and his hands shaking slightly. His head teacher had referred him to me. “This boy has lost his family，”he wrote. “He is understandably very sad and refuses to talk to others, and I'm very worried about him. Can you help？”
I looked at David and showed him to a chair. How could I help him? There are problems psychology doesn't have the answer to, and which no words can describe. Sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically.
The first two times we met, David didn't say a word. He sat there, only looking up to look at the children's drawings on the wall behind me. I suggested we play a game of chess. He nodded. After that he played chess with me every Wednesday afternoon—in complete silence and without looking at me. It's not easy to cheat in chess, but I admit I made sure David won once or twice.
Usually, he arrived earlier than agreed, took the chess board and pieces from the shelf and began setting them up before I even got a chance to sit down. It seemed as if he enjoyed my company. But why did he never look at me?
“Perhaps he simply needs someone to share his pain with，”I thought. “Perhaps he senses that I respect his suffering.” Some months later, when we were playing chess, he looked up at me suddenly.
“It's your turn，”he said.
After that day, David started talking. He got friends in school and joined a bicycle club. He wrote to me a few times, about his biking with some friends, and about his plan to get into university. Now he had really started to live his own life.
Maybe I gave David something. But I also learned that one—without any words—can reach out to another person. All it takes is a hug, a shoulder to cry on, a friendly touch, and an ear that listens.
60．When he first met the author, David ________．
A. felt a little excited
B. walked energetically
C. looked a little nervous
D. showed up with his teacher
61．As a psychologist, the author ________．
A. was ready to listen to David
B. was skeptical about psychology
C. was able to describe David's problem
D. was sure of handling David's problem
62．David enjoyed being with the author because he________．
A．wanted to ask the author for advice
B．needed to share sorrow with the author
C．liked the children's drawings in the office
D．beat the author many times in the chess game
63．What can be inferred about David?
A．He recovered after months of treatment.
B．He liked biking before he lost his family.
C．He went into university soon after starting to talk.
D．He got friends in school before he met the author.
We've reached a strange—some would say unusual—point. While fighting world hunger continues to be the matter of vital importance according to a recent report from the World Health Organization (WHO), more people now die from being overweight, or say, from being extremely fat, than from being underweight. It's the good life that's more likely to kill us these days.
Worse, nearly 18 million children under the age of five around the world are estimated to be overweight. What's going on?
We really don't have many excuses for our weight problems. The dangers of the problem have been drilled into us by public－health campaigns since 2001 and the message is getting through—up to a point.
In the 1970s, Finland, for example, had the highest rate of heart disease in the world and being overweight was its main cause. Not any more. A public－health campaign has greatly reduced the number of heart disease deaths by 80 per cent over the past three decades.
Maybe that explains why the percentage of people in Finland taking diet pills doubled between 2001 and 2005, and doctors even offer surgery of removing fat inside and change the shape of the body. That has become a sort of fashion. No wonder it ranks as the world's most body－conscious country.
We know what we should be doing to lose weight—but actually doing it is another matter. By far the most popular excuse is not taking enough exercise. More than half of us admit we lack willpower.
Others blame good food. They say: it's just too inviting and it makes them overeat.Still others lay the blame on the Americans, complaining that pounds have piled on thanks to eating too much American－style fast food.
Some also blame their parents—their genes. But unfortunately, the parents are wronged because they're normal in shape, or rather slim.
It's a similar story around the world, although people are relatively unlikely to have tried to lose weight. Parents are eager to see their kids shape up. Do as I say—not as I do.
64．What is the “strange”point mentioned in the first sentence?
A．The good life is a greater risk than the bad life.
B．Starvation is taking more people's lives in the world.
C．WHO report shows people's unawareness of food safety.
D．Overweight issue remains unresolved despite WHO's efforts.
65．Why does the author think that people have no excuse for being overweight?
A．A lot of effective diet pills are available.
B．Body image has nothing to do with good food.
C．They have been made fully aware of its dangers.
D．There are too many overweight people in the world.
66．The example of Finland is used to illustrate ________．
A．the cause of heart disease
B．the fashion of body shaping
C．the effectiveness of a campaign
D．the history of a body－conscious country
67．Which would be the best title for the passage?
A．Actions or Excuses?
B．Overweight or Underweight?
C．WHO in a Dilemma
D．No Longer Dying of Hunger
We've considered several ways of paying to cut in line：hiring line standers, buying tickets from scalpers(票贩子)，or purchasing line－cutting privileges directly from，say，an airline or an amusement park. Each of these deals replaces the morals of the queue(waiting your turn)with the morals of the market(paying a price for faster service)．
Markets and queues—paying and waiting—are two different ways of allocating things，and each is appropriate to different activities. The morals of the queue，“First come, first served，”have an egalitarian(平等主义的)appeal. They tell us to ignore privilege，power，and deep pockets.
The principle seems right on playgrounds and at bus stops. But the morals of the queue do not govern all occasions. If I put my house up for sale, I have no duty to accept the first offer that comes along, simply because it's the first. Selling my house and waiting for a bus are different activities，properly governed by different standards.
Sometimes standards change, and it is unclear which principle should apply. Think of the recorded message you hear，played over and over，as you wait on hold when calling your bank：“Your call will be answered in the order in which it was received.” This is essential for the morals of the queue. It's as if the company is trying to ease our impatience with fairness.
But don't take the recorded message too seriously. Today, some people's calls are answered faster than others. Call center technology enables companies to “score” incoming calls and to give faster service to those that come from rich places. You might call this telephonic queue jumping.
Of course，markets and queues are not the only ways of allocating things. Some goods we distribute by merit，others by need，still others by chance. However，the tendency of markets to replace queues，and other non－market ways of allocating goods is so common in modern life that we scarcely notice it anymore. It is striking that most of the paid queue－jumping schemes we've considered—at airports and amusement parks，in call centers，doctors' offices，and national parks—are recent developments, scarcely imaginable three decades ago. The disappearance of the queues in these places may seem an unusual concern，but these are not the only places that markets have entered.
68．According to the author，which of the following seems governed by the principle “First come，first served”？
C．Flying with an airline.
D．Visiting amusement parks.
69．The example of the recorded message in Paragraphs 4 and 5 illustrates ________．
A．the necessity of patience in queuing
B．the advantage of modern technology
C．the uncertainty of allocation principle
D．the fairness of telephonic services
70．The passage is meant to ________．
A．justify paying for faster services
B．discuss the morals of allocating things
C．analyze the reason for standing in line
D．criticize the behavior of queue jumping
What is your favourite colour? Do you like yellow，orange，red? __71__Do you prefer grey and blue? Then you are probably quiet，shy，and you would rather follow than lead. You tend to be a pessimist. At least，this is what psychologists tell us，and they should know，because they have been seriously studying the meaning of colour preference，as well as the effect that colours have on human beings. __72__If you happen to love brown，you did so，as soon as you opened your eyes，or at least as soon as you could see clearly.
__73__A yellow room makes most people feel more cheerful and more relaxed than a dark green one; and a red dress brings warmth and cheer to the saddest winter day. __74__ A black bridge over the Thames River，near London，used to be the scene of more suicides(自杀) than any other bridge in the area—until it was repainted green. The number of suicide attempts immediately fell sharply. Perhaps it would have fallen even more if the bridge had been done in pink or baby blue.
__75__It is an established fact that factory workers work better，harder，and have fewer accidents when their machines are painted orange rather than black or grey.
A．On the other hand，black is depressing.
B．They tell us，among other facts，that we do not choose our favourite colour as grow up—we are born with our preference.
C．The rooms are painted in different colours as you like.
D．If you do，you must be an optimist，a leader，an active person who enjoys life，people and excitement.
E. Light and bright colours make people not only happier but more active.
F. Life is like a picture or a poem，full of different colours.
G. Colours do influence our moods—there is no doubt about it.
In recently years many young people prefer to go shopping on the Internet. People have different opinion about online shopping. Some think online shopping was more convenient and the goods are cheap. However, other believe it is unsafe to buy goods by credit card. And it is possible to check the quality of the goods.
As far as I am concern, going shopping in a store is a better way. It is a fun to walk around stores and looking at various goods on sale. We can choose what we really need and even find a good bargain. However, we can chat with the shop assistant and acquire a lot of useful information.
星光中学(Xingguang High School)近期举行了一次登山活动。假定你是学校英语报记者，请写一篇短文，报道此次活动。内容包括：
1. 时间与地点：4月10日，大青山(Daqing Mountain)；
21．C 考查情景交际。A项意思是“当然，由你决定”；B项意思是“当然，没问题”；C项意思是“对不起，(一点钟)不行”；D项意思是“对不起，今天不行”。问句是表示征求意见，而根据应答句的后一句Will two o'clock be OK？可知一点钟不行，故选C。句意：——今天下午一点我们能出去喝一杯吗？——对不起，一点不行。两点可以吗？
22．B 考查冠词辨析和用法。“a” 表示泛指或数量“一”，“the”则表特指，意为“这个，那个，这些，那些”。句意为：“中国梦”是一个要提高中国人民福利的梦，一个和谐、和平和发展的梦。故两个空格均应用“a”。
23．B 考查动词时态。从句中的didn't 可知，指的是过去的事情，因此用一般过去时。句意：我认为我不喜欢这部电影，但是事实上它还是很好的。
25．A 考查动词短语辨析。句意：团队的领导者必须确保所有的成员克服他们与生俱来的因惧怕犯错而难堪的心理。get over意为“克服”，符合题意。look over意为“检查”；take over意为“接管”；come over意为“过来，顺便来访”。
27．B 考查虚拟语气。if从句中的had spent暗示从句是与过去事实相反的，而主句中的now暗示主句是与现在事实相反，故用would do。句意：如果他以前多花点时间练习英语口语，他现在就能说得好多了。
28．B 考查非谓语动词。此处to be completed表将来、被动。句意：将于明年建成的机场会有助于促进这个地区的旅游业。
29．D 考查介词短语辨析。in particular尤其，特别；in turn轮流；in charge负责，管理；in time迟早，最后，及时，经过一段时间之后。句意：经理想要看到公司的变化，我想经过一段时间他会看到的。故选D。
30. D 考查主谓一致。large amounts of water作主语时，谓语动词常用复数形式。
32．A 考查代词。that指代前面“the＋n.”，表示特指。这里that指代the trust, 所以选A。
33．B 考查定语从句。先行词a passion for China在非限制性定语从句中作动词remember的宾语，所以用关系代词which引导，故选B项。
34. D 本题考查宾语从句的连接词。及物动词found后面显然是一个宾语从句，而从句中缺少主语，所以正确答案锁定连接代词which和what。其中，which引导宾语从句时，意思是“哪一个；哪一些”，用于要求某人在有限数量中指明某人或某事物；what引导宾语从句时，意思是“……的事物”。句中没有给出具体的数量，故选D。句意：警察已经找到了好像是失踪的古代雕像的东西。
44．C 考查名词词义辨析。由后文“Because she has double vision, she often sees two beams.”可知，由于她的视力问题，对她来说这是个最大的挑战。
47．C 考查介词词义辨析。每个人都恐惧，但Lola没有从平衡木上面跌落，反而获得了高分。fall off(从……上)跌落。
54．A 考查形容词词义辨析。她为自己付出的努力和获得的成功感到骄傲。be proud of为……感到骄傲(自豪)。
57．B 细节理解题。由Encourage Me！的ISBN号可知本题选B。
60．C 细节理解题。由第一段的“…and his hands shaking slightly.”可以看出，第一次见面时David有点紧张。
61．A 细节理解题。由第二段的“Sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically.”可以看出，他已准备好了聆听。
62．B 细节理解题。在第五段中，作者对小男孩愿意来找他的原因进行了猜测：“Perhaps he simply needs someone to share his pain with，”I thought.“Perhaps he senses that I respect his suffering.”由此可知答案。
63．A 推理判断题。经过作者的治疗，David已经恢复了正常：started talking, got friends in school and joined a bicycle club，同时给作者写信描述了自己目前的生活以及对将来生活的打算。由此可知答案。
64．A 细节理解题。根据第一段中“It's the good life that's more likely to kill us these days.”可知，奇怪的事情是“好的生活使人们更易于死亡”。故A正确。
65．C 推理判断题。根据第三段中的第二句“The dangers of the problem have been drilled into us by public－health campaigns…”知人们早就意识到了肥胖的危害，而且也于2001年发起了一项公众健康的运动，因此我们没理由肥胖了。故C正确。
68．A 推理判断题。根据第二段中的“First come, first served…”和第三段“The principle seems right on playgrounds and at bus stops.But the morals of the queue do not govern all occasions.”可知选A项。
69．C 细节判断题。根据第四段“Sometimes standards change, and it is unclear which principle should apply.”和第五段可知，有时分配的原则是不断变化的，也就是说分配原则的不确定性，故选C项。
71. D 对比下面的颜色，我们知道，喜欢黄色、橙色以及红色的人们是积极向上的。
72. B 联系as soon as you opened your eyes, or at least as soon as you could see clearly我们知道，人一出生就有颜色喜好。
73. G 上面讲述了颜色对人们的影响，接下来讲述不同颜色会产生不同的效果。
74. A 文章接下来讲述黑颜色的影响。
75. E 根据后面讲述的我们知道，浅的、明亮的颜色让人高兴与积极。
5. other 改为others
6. is 后加not或possible改为impossible
One possible version:
In order to encourage the students to take outdoor exercise, our school organized a mountain-climbing on April 10. Hundreds of us took part in it.
It was a nice day. At 8：00 am, we gathered at the foot of Daqing Moutain and set out for the top in high spirits. All the way we were chatting, singing and laughing, enjoying the fresh air and the beautiful scenery. When some fell behind, others would come and offer help. About 2 hours later, we all reached the top. Bathed in the sunshine, we jumped and cheered with joy.
The activity benefited us a lot. Not only did it get us close to nature and give us relaxation from heavy school work, it also promoted the friendship among us. What a wonderful time！