第二部分 英语知识运用 (共两节.满分45分)
第一节 单项填空 (共15小题，每小题1分，满分15分)
21. [2013·福建卷] —Would you mind answering some questions on shopping habits?
A. Yes, with great pleasure
B. No, I am afraid I can't make it
C. Yes, it is worth the time
D. No, as long as it doesn't take long
22. [2013·新课标全国卷Ⅰ] India attained ________ independence in 1947, after ________ long struggle.
A. /; a B. the; a
C. an; / D. an; the
23. [2013·湖南卷] —I don't understand why you didn't go to the lecture yesterday afternoon.
—I'm so sorry. But I ________ my homework.
A．had done B. was doing
C. would do D. am doing
24. [2013·江苏卷] —What about your self－drive trip yesterday?
—Tiring！The road is being widened, and we ________ a rough ride.
C．would have D．have had
25. [2013·四川卷] ________ which university to attend，the girl asked her teacher for advice.
A. Not knowing
B. Knowing not
C. Not known
D. Known not
26. [2013·天津卷] I had hoped to take a holiday this year but I wasn't able to________．
A. get away B. drop in
C．check out D．hold on
27. [2013·重庆卷] —It rained cats and dogs this morning. I'm glad we took an umbrella.
—Yeah, we would have got wet all over if we ________.
28． [2013·安徽卷] It ________ be the vocabulary that caused you the problem in the exercise because you know a lot of words.
29. [2013·福建卷] The famous musician, as well as his students, ________ to perform at the opening ceremony of the 2012 Taipei Flower Expo.
A. were invited B. was invited
C. have been invited D. has been invited
30. [2013·天津卷] ________ I want to tell you is the deep love and respect I have for my parents.
A. That B. Which
31. [2013·东北育才双语学校模拟]News got around quickly ________ a gunman went on a shooting rampage at a movie theater in Aurora, Colorado.
A. which B．what
32. [2013·江西卷] She says that she'll have to close the shop ________ business improves.
A. if B. unless
C. after D. when
33. [2013·四川卷] Nowadays people are more concerned about the environment ________ they live
A. what B. which
C. when D. where
34. [2013·新课标全国卷Ⅱ] It was only after he had read the papers ________ Mr. Gross realized the task before him was extremely difficult to complete.
A．when B. that
C. which D. what
35. [2013·湖南卷] Every day ________ a proverb aloud several times until you have it memorized.
A. read B. reading
C. to read D. reads
阅读下面短文，从短文后各题所给的四个选项A、B、 C和D中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
If you want to learn a new language, the very first thing to think about is why. Do you need it for a __36__ reason, such as your job or your studies? __37__ perhaps you're interested in the __38__，films or music of a different country and you know how much it will help to have a __39__ of the language.
Most people learn best using a variety of __40__， but traditional classes are an ideal(理想的)start for many people. They __41__ an environment where you can practice under the __42__ of someone who's good at the language. We all lead __43__ lives and learning a language takes __44__. You will have more success if you study regularly, so try to develop a __45__. It doesn't matter if you haven't got long. Becoming fluent in a language will take years, but learning to get by takes __46__．
Many people start learning a language and soon give up. “I'm too __47__，” they say. Yes, children do learn languages more __48__ than adults, but research has shown that you can learn a language at any __49__. And learning is good for the health of your brain, too. I've also heard people __50__ about the mistakes they make when __51__. Well, relax and laugh about your mistakes __52__ you're much less likely to make them again.
Learning a new language is never __53__. But with some work and devotion, you'll make progress. And you'll be __54__ by the positive reaction of some people when you say just a few words in __55__ own language. Good luck!
36．A. technical B．political
37．A. After B．So
38．A. literature B．transport
39．A. view B．knowledge
40．A. paintings B．regulations
41．A. protect B．change
42．A. control B．command
43．A. busy B．happy
44．A. courage B．time
45．A. theory B．business
46．A. some risks B．a lot less
C．some notes D．a lot more
47．A. old B．nervous
48．A. closely B．quickly
49．A. age B．speed
50．A. worry B．hesitate
51．A. singing B．working
52．A. if B．and
53．A. tiresome B．hard
54．A. blamed B．amazed
55．A. their B．his
Planning a visit to the UK? Here we help with ways to cut your costs.
AVOID BIG EVENTS Big sporting events, concerts and exhibitions can increase the cost of accommodation and make it harder to find a room. A standard double room at the Thistle Brighton on the final Friday of the Brighton Comedy Festival (19 Oct.) cost ￡169.15 at Booking.com. A week later, the same room cost ￡118.15.
If you can be flexible and want to know dates to avoid—or you're looking for a big event to pass your time—check out sites such as Whatsonwhen.com, which allow you to search for events in the UK by city, date and category.
STAY AWAY FROM THE STATION If traveling to your destination by train, you may want to find a good base close to the station, but you could end up paying more for the sake of convenience at the start of your holiday.
Don't be too choosy about the part of town you stay in. Booking two months in advance, the cheapest room at Travelodge's Central Euston hotel in London for Saturday 22 September was ￡95.95. A room just a tube journey away at its Covent Garden hotel was ￡75.75. And at Farringdon, a double room cost just ￡62.95.
LOOK AFTER YOURSELF Really central hotels in cities such as London, Edinburgh and Cardiff can cost a fortune, especially at weekends and during big events. As an alternative consider checking into a self－catering flat with its own kitchen. Often these flats are hidden away on the top floors of city centre buildings. A great example is the historic O'Neill Flat on Edinburgh's Royal Mile, available for ￡420 for five days in late September, with room for four adults.
GET ON A BIKE London's “Boris bikes” have attracted the most attention, but other cities also have similar programmes that let you rent a bicycle and explore at your own pace, saving you on public transport or car parking costs.
Among the smaller cities with their own programmes are Newcastle (casual members pay around ￡1.50 for two hours) and Cardiff (free for up to 30 minutes, or ￡5 per day)．
56. The Brighton Comedy Festival is mentioned mainly to show big events may ________．
A. help travelers pass time
B. attract lots of travelers to the UK
C. allow travelers to make flexible plans
D. cause travelers to pay more for accommodation
57．“Farringdon” in Paragraph 5 is most probably ________．
A. a hotel away from the train station
B. the tube line to Covent Garden
C. an ideal holiday destination
D. the name of a travel agency
58．The passage shows that the O'Neill Flat ________．
A. lies on the ground floor
B. is located in central London
C. provides cooking facilities for tourists
D. costs over ￡100 on average per day in late September
59．Cardiff's program allows a free bike for a maximum period of ________．
A. half an hour
B. one hour
C. one hour and a half
D. two hours
While Jennifer was at home taking an online exam for her business law class, a monitor(监控器)a few hundred miles away was watching her every move.
Using a web camera equipped in Jennifer's Los Angeles apartment, the monitor in Phoenix tracked how frequently her eyes moved from the computer screen and listened for the secret sounds of a possible helper in the room. Her Internet access was locked—remotely—to prevent Internet searches, and her typing style was analyzed to make sure she was who she said she was: Did she enter her student number at the same speed as she had in the past? Or was she slowing down?
In the battle against cheating, this is the cutting_edge and a key to encourage honesty in the booming field of online education. The technology gives trust to the entire system, to the institution and to online education in general. Only with solid measures against cheating, experts say, can Internet universities show that their exams and diplomas are valid—that students haven't just searched the Internet to get the right answers.
Although online classes have existed for more than a decade，the concern over cheating has become sharper in the last year with the growth of “open online courses.” Private colleges，public universities and corporations are jumping into the online education field, spending millions of dollars to attract potential students，while also taking steps to help guarantee honesty at a distance.
Aside from the web cameras, a number of other high－tech methods are becoming increasingly popular. Among them are programs that check students' identities using personal information，such as the telephone numbers they once used.
Other programs can produce unique exams by drawing on a large list of questions and can recognize possible cheaters by analyzing whether difficult test questions are answered at the same speed as easy ones. As in many university classes，term papers are scanned against some large Internet data banks for cheating.
60．Why was Jennifer watched in an online exam?
A．To correct her typing mistakes.
B．To find her secrets in the room.
C．To prevent her from slowing down.
D．To keep her from dishonest behaviors.
61．The underlined expression cutting edge in Paragraph 3 is closest in meaning to ________．
62．For Internet universities, exams and diplomas will be valid if ________．
A．they can attract potential students
B．they can defeat academic cheating
C．they offer students online help
D．they offer many online courses
63．Which of the following is the best title of this passage?
A．The Advantages of Online Exams
B．The High-tech Methods in Online Courses
C．The Fight Against Cheating in Online Education
D．The War Against the Booming of Online Education
It's such a happy-looking library, painted yellow, decorated with palm－tree stickers and sheltered from the Florida sun by its own roof. About the size of a microwave oven, it's pedestrian－friendly, too, waiting for book lovers next to a sidewalk in Palm Beach Country Estates, along the northern boundary of Palm Beach Gardens.
It's a library built with love.
A year ago, shortly after Janey Henriksen saw a Brian Williams report about the Little Free Library organization, a Wisconsin－based nonprofit that aims to promote literacy and build a sense of community in a neighborhood by making books freely available, she announced to her family of four, “That's what we're going to do for our spring break！”
Son Austin, now a 10th－grader, didn't see the point of building a library that resembles a mailbox. But Janey insisted, and husband Peter unwillingly got to work. The 51－year－old owner of a ship supply company modified a small wooden house that he'd built years earlier for daughter Abbie's toy horses, and made a door of glass.
After adding the library's final touches (装点), the family hung a signboard on the front, instructing users to “take a book, return a book，” and making the Henriksen library, now one of several hundred like it nationwide and among more than 2，500 in the world, the only Little Free Library in Palm Beach County.
They stocked it with 20 or so books they'd already read, a mix of science fiction, reference titles, novels and kids' favorites. “I told them, keep in mind that you might not see it again，” said Janey, a stay－at－home mom.
Since then, the collection keeps replenishing (补充) itself, thanks to ongoing donations from borrowers. The library now gets an average of five visits a day.
The project's best payoff, says Peter, are the thank－you notes left behind. “We had no idea in the beginning that it would be so popular.”
64．In what way is the library “pedestrian-friendly”？
A. It owns a yellow roof.
B. It stands near a sidewalk.
C. It protects book lovers from the sun.
D. It uses palm-tree stickers as decorations.
65．Janey got the idea to build a library from ________．
A. a visit to Brian Williams
B. a spring break with her family
C. a book sent by one of her neighbors
D. a report on a Wisconsin－based organization
66．The library was built ________．
A. by a ship supply company
B. on the basis of toy horses
C. like a mailbox
D. with glass
67．What can we infer about the signboard?
A. It was made by a user of the library.
B. It marked a final touch to the library.
C. It aimed at making the library last long.
D. It indicated the library was a family property.
Two dolphins race around in a big pool in the Ocean Park. The smaller dolphin, Grace, shows off a few of her tricks, turning around and waving hello to the crowd. The most amazing thing about her, however, is that she's even swimming at all. She doesn't have a tail.
Grace lost her tail as a baby when she got caught up in a fish trap. When the dolphin arrived at the Ocean Park in December 2005, she was fighting for her life. “Is she going to make it？” Her trainer, Abbey Stone, feared the worst. Grace did make it—but her tail didn't. She ended up losing her flukes and the lower part of her peduncle.
Over the past six years, she has learned to swim without her tail. Dolphins swim by moving their flukes and peduncle up and down. Grace taught herself to move another way—like a fish! She pushes herself forward through the water by moving her peduncle from side to side.
The movements put harmful pressure on Grace's backbone. So a company offered to create a man－made tail for her. The tail had to be strong enough to stay on Grace as she swam but soft enough that it wouldn't hurt her.
The first time Grace wore the artificial tail, she soon shook it off and let it sink to the bottom of the pool. Now, she is still learning to use the tail. Some days she wears it for an hour at a time, others not at all. “The new tail isn't necessary for her to feel comfortable，” says Stone, “but it helps to keep that range of motion(动作) and build muscles(肌肉)．”
Now, the dolphin is about to get an even happier ending. This month, Grace will star in Dolphin Tale, a film that focuses on her rescue and recovery. Her progress has inspired more than just a new movie. Many people travel from near and far to meet her. Seeing Grace swim with her man－made tail gives people so much courage.
68．When Grace first arrived at the Ocean Park, her trainer worried about her ________.
A. physical build
B. potential ability
C. chance of survival
D. adaptation to the surroundings
69．A man-made tail is created for Grace to ________．
A. let her recover faster
B. make her comfortable
C. adjust her way of swimming
D. help her perform better tricks
70．The story of Grace inspires people to ________．
A. stick to their dreams
B. treat animals friendly
C. treasure what they have
D. face difficulties bravely
Being a good student doesn’t mean you have to drop all social activities and dive into your books．It is still possible to have a healthy social life while getting good grades．__71__．Here is how you can achieve it:
Decide for yourself at the start of the term that you won’t let your schoolwork sweep you away．__72__
Write down your weekly schedule on a piece of paper．Chances are , you’ll have small gaps between classes during the week and more free time at the weekend．Make sure that every time you find yourself in one of those between-class gaps you use the time efficiently ．__73__．
Set aside at least one large amount of time each week as free time．Keep in mind the law of diminishing returns (收益递减)．Past a certain point more hours studying will be of little benefit．__74__ ．Protect both your free time and your school time carefully ．If one starts to infringe (侵犯) on the other that is just the beginning of a long, slippery downhill slope(斜坡)．
___75___．This way, you can co-ordinate(协调) your free time with theirs．
Whenever possible, find social activities that take you off campus and away from your schoolwork．
A．Balance is the key ．
B．Encourage your friends to follow a similar plan．
C．It is very important to be determined about this．
D．Try not to affect other’s time and just focus on your own．
E．You’re better off spending this time with friends．
F．You can spend more time on social life than on study．
G．Read a few pages of your school book or do some quick chores(杂活),for example．
At Chinese New Year, my family and I have a very busy time. Two days before New Year’s Day, I went out with my friends from school to the seafood restaurant in Pudong. It was the noisiest restaurant which I had ever been to, and the food was cheap and delicious. After that, we went to shopping for new clothes and found lots of bargain. I visited my old teacher, Mr. Smith. For my surprise, he said he didn’t find Chinese New Year very excited. He was even wearing new clothes! Because we have so many tests this week, I have to start studying hard again now. How I wish the holiday were long than ever before!
参考词汇：铺路 pave the way
From the picture we can see a family of three walking on a long red carpet. ________________________________________________________________________
21．D 考查情景交际。 “with great pleasure” 是对别人请求的答语； “I'm afraid I can't make it” 意为“我担心我做不了”； “ it is worth the time” 意为“ 很值得花这些时间”； “as long as it doesn't take long” 意为“只要不花太长时间就可以”。 句意为： ——请您回答几个有关购物习惯的问题，您介意吗？——只要不花太长的时间，我就不介意。只有D 符合语境。
22．A 本题考查冠词的用法。此处independence是不可数名词，因此和不定冠词连用。gain independence(获得独立)或declare independence(宣布独立)是固定短语，不和冠词连用，故第一个空不填任何冠词。第二空a long struggle意为：一场长期的斗争。故A正确。句意：印度在经过一段长期的斗争之后，在1947年获得独立。
25．A 考查非谓语动词。此处the girl与know是主动关系，所以用knowing作原因状语，其否定形式是在分词前加not。句意：因为不知道上哪所大学，所以女孩向她的老师请教。
26．A 考查动词短语的含义及语境理解。get away走开，离开；drop in 顺便拜访，降下；check out 检查，核对，付账后离开；hold on等一等，坚持，别挂断。句意： 我原希望今年去度假，但我走不开。
27．A 考查虚拟语气。主句用would have done结构，从句对应用had done结构，答语省略了 taken the umbrella。
29．B 考查主谓一致。as well as, together with, like等介词或介词短语连接并列主语时， 谓语动词应与介词或介词短语之前的主语保持一致。 此句复合介词前的主语是musician, 故可先排除A和C, 句中有明确的过去时间，动词应用一般过去时，所以答案为B。
31. C 考查连词的用法。句意：消息很快传开了，一名持枪歹徒在Colorado Aurora的一家电影院里实施枪击。根据题意可知空格后讲的是消息的内容，所以news后跟的是同位语从句，又由于主语部分太长，所以将从句置于句末，而且从句中也不缺成分，故选C项。
33．D 考查定语从句的用法。此处the environment为先行词，where代替它作后面定语从句的状语。句意：如今人们更关心他们居住的环境。
34．B 考查强调句型。句意：只有在读了这些文件后，格罗斯先生才意识到他面临的任务很难完成。此句是对only引导的时间状语从句的强调。省略了It was…that之后，句子结构仍完整。
35．A 考查祈使句。句意：每天都要几次大声朗读一句谚语，直到你记住为止。连词until引导时间状语从句，前面为主句，其主语实际上是you。不要被时间状语every day所迷惑。
36．C 考查形容词词义辨析。such as后列举的your job和your studies都是学习英语的实际需要，故选practical，意思是“实际的”。
37．D 考查前后句逻辑关系推理。该句承接上一句，继续讲学习外语的原因。由前一句中“such as your job or your studies”及本句中“films or music”可知，学习外语的理由有很多，故用or表示不确定推测，可译成“或者是”。
38．A 考查名词词义辨析。空格所在句中，并列连词or连接的应该是和film, music同一范畴的名词，四个选项中，literature最贴切，故选A。
39．B 考查名词词义辨析。学习外语，掌握了外语知识，有助于欣赏外国文学、电影或音乐，故选B。a knowledge of…意思是“……方面的知识，对……的了解”。
40．C 考查名词词义辨析。该句中，traditional classes指的是“传统课堂”，由此推断，前后句是比较不同的外语学习方法，故选C。
45．C 考查名词词义辨析。由前一分句“You will have more success if you study regularly”可知，学习外语应该常态化，把它发展成“例行公事”或“日常事务”，故选C。
55．A 考查句意理解。这里指代的是句中提到的“some people”，用their。故选A。考生在做此类题时，容易以自我为中心，而误选C项our。这句话是一个状语从句，when引导的从句是解释说明some people的状况，因此只有their符合题意。
56. D 推理判断题。文章提到同样的一间房在这个节日和不在这个节日时的价格不同，因此这里是说明在盛大节日时旅行者付出的房费要高一些。
57. A 推理判断题。 此段的标题就是讲住宿要远离车站，而作者列举Farringdon的双人间价格非常便宜，因此可以推断Farringdon是一个离车站比较远的宾馆。
58. C 细节理解题。 根据此段的“…checking into a self－catering flat with its own kitchen.” 可知，它是一个为游客提供做饭设备的宾馆。
59. A 细节理解题。 根据文章最后一句中的“…Cardiff free for up to 30 minutes…”可知，Cardiff能提供最多30分钟的自行车免费租用时间。
60．D 推理判断题。第二段告诉我们监控的目的：“Her Internet access was locked—remotely—to prevent Internet searches, and her typing style was analyzed to make sure she was who she said she was: Did she enter her student number at the same speed as she had in the past？”这些措施都是为了监督其考试中不发生不诚实的行为。该题也可结合常识确定答案。
61．A 词义理解题。从上文的描述及下文的“a key”，“The technology”可以看出，这是一个先进的技术，是确保网络考试真实的关键。
62．B 细节理解题。关键信息：valid。由第三段的“Internet universities show that their exams and diplomas are valid — that students haven't just searched the Internet to get the right answers.”可知答案。破折号后的内容指的就是选项中所说的：defeat academic cheating。
【要点综述】 文章主要讲述了Janey Henriksen一家建立微型图书馆的故事。
64. B 细节理解题。 根据文章第一段第二句可知这个特殊的图书馆为过路的人提供借书的方便，因此B项正确。
65. D 细节理解题。 根据文章第三段第一句可知Janey Henriksen是因为看到一篇关于the Little Free Library organization准备建社区图书馆的报道后受到启发才建这样特殊的图书馆的。
66. C 细节理解题。 根据文章第四段第一句可知C项正确。
67. C 推理判断题。 根据文章第五段可知，这个标牌要读者拿走一本书一定要归还，其目的是使图书馆能够持续更长的时间。
68．C 细节理解题。根据文章第二段“fighting for her life”可知，它在为活下去而挣扎，所以选C。
At Chinese New Year, my family and I have a very busy time. Two days before New had Year’s Day, I went out with my friends from school to the seafood restaurant in a Pudong. It was the noisiest restaurant which I had ever been to, and the food was cheap
that / 去掉 but
and delicious. After that, we went to shopping for new clothes and found lots of
bargain. I visited my old teacher, Mr. Smith. For my surprise, he said he didn’t find bargains To Chinese New Year very excited. He was ∧ even wearing new clothes! Because we have exciting not / wasn’t so many tests this week, I have to start studying hard again now. How I wish the holiday were long than ever before!
One possible version：
From_the_picture_we_can_see_a_family_of_three_walking_on_a_long_red_carpet.The son, well dressed, waves proudly in the middle while the father behind bends forward to hold the jacket and the mother in front rolls out the carpet, sweating.
It shows a common phenomenon nowadays that children are the focus of families, shouldering the hope of their parents. Parents arrange everything for their children and spare no effort to pave the way for their success. As a consequence, children become so reliant on their parents that they have no independent thought or creative ideas.
Such a situation is of great concern. In my opinion, overprotection and too much care are extremely bad for children's development. Instead of doing everything for them, parents should encourage their children to overcome difficulties and inspire them to develop by themselves. Only in this way can they grow up to be independent and become truly successful.