2011高考英语语法真题:非谓语动词

所属专题:高考英语语法真题  来源:互联网    要点:高考英语语法  
编辑点评: 英语语法是高考复习的重点内容,在此我们将分类为大家从各个小类别总结历年模拟考与高考真题的经典题型,希望对大家语法学习有帮助。

1.(2011年重庆高一检测)________find the missing diamond,Anna ________the jewellery box over and over.

A.So as to;searched     B.In order to;searched for

C.So as to;searched for D.In order to;searched

解析:动词不定式作目的状语时常用so as to;in order to的结构,但so as to不放于句首。

答案:D

2.(2011年重庆高二检测)I have had my bike ________,and I'm going to have somebody ________my radio tomorrow.

A.repair;to repair B.repairing;to be repaired

C.repaired;repair D.to repair;repairing

解析:have sth.done使得某事被做,done作宾补。have sb.do sth.让某人做某事。

答案:C

3.She will tell us why she feels so strongly that each of us has a role ________in making the earth a better place to live on.

A.to have played B.to play

C.to be played D.to be playing

解析:考查不定式作定语。play的逻辑主语是each of us,因此此处应用不定式的主动语态。

答案:B

4.(2011年温州高一检测)Rather than ________on a crowded bus,he always prefers ________a bicycle.

A.ride;ride B.riding;ride

C.ride;to ride D.to ride;riding

解析:prefer to do sth.rather than do sth.意为“宁愿做某某也不做另一件事”。其中prefer可后置。

答案:C

5.(2011年新余高二检测)The old professor told us that every part of the materials should be made use of ________the station.

A.building B.to build

C.build D.being build

解析:动词不定式作目的状语。句意为:老教授告诉我们应该利用每一部分材料来建造工作台。

答案:B

6.She can't help ________the house because she's busy making a cake.

A.to clean B.cleaning

C.cleaned D.being cleaned

解析:考查不定式作宾语。此处的can't help意为“不能帮忙”,故其后可用带to或不带to的不定式作宾语。can't help doing sth.“禁不住做某事”。

答案:A

7.________give his fans' a deep impression,the pop star was ________in a well??designed suit.

A.So as to;dressing B.In order to;dressed

C.In order to;dressing D.So that;dressed

解析:考查不定式作状语。so as to不用于句首;so that用于引导状语从句;be dressed in穿着……衣服。

答案:B

8.The lonely old man wanted his son he looked forward to ________ ________back home at once.

A.see;coming B.seeing;coming

C.seeing;to come D.seeing;came

解析:考查不定式作宾语补足语。句中的he looked forward to seeing作定语修饰先行词his son;want sb.to do sth.想让某人做某事。

答案:C

9.(2011年杭州高一检测)Our car equipped with a GPS,we had no trouble ________the address of the headquarters of the United Nations.

A.finding B.to find

C.found D.to have been finding

解析:句意:由于我们的汽车装有GPS全球定位系统,所以我们毫无困难地找到了联合国总部。have no trouble doing sth.做某事没有困难。

答案:A

10.(2011年上海高二检测)What worried this boy most was ________to play the computer games.

A.his being not allowed B.his not being allowed

C.having not been allowed D.his not allowing

解析:句意:让这个男孩最担心的是他不被允许玩电脑游戏。此处为动名词在句中作表语。动名词的否定形式是not+v.-ing。故选B。

答案:B

>>点击查看高考英语语法真题专题,阅读更多相关文章!

最新2019高考英语语法信息由沪江高考资源网提供。

请输入错误的描述和修改建议,建议采纳后可获得50沪元。

错误的描述:

修改的建议: