高考英语阅读真题训练:科普小品类(2)

所属专题:高考英语阅读真题训练  来源:互联网    要点:高考英语阅读理解  
编辑点评: 本系列为大家汇总了高考英语第二轮复习的专项阅读训练,分几块内容为大家奉献模拟题与高考真题,并附上答案,使大家的阅读从各个方面得到提高。

2011·江苏高考

According to the US government, wind farms off the Pacific coast could produce 900 gigawatts of electricity every year. Unfortunately, the water there is far too deep for even the tallest windmills (see picture) to touch bottom. An experiment under way off the coast of Norway, however, could help put them anywhere. 

The project, called Hywind, is the world's first large-scale deepwater wind turbine (涡轮发电机). Although it uses a fairly standard 152-ton, 2.3-megawatt turbine, Hywind represents totally new technology. The turbine will be fixed 213 feet above the water on a floating spar ( see picture), a technology Hywind's creator, the Norwegian company StatoilHydro, has developed recently. The steel spar, which is filled with stones and goes 328 feet below the sea surface, will be tied to the ocean floor by three cables (缆索); these will keep the spar stable and prevent the turbine from moving up and down in the waves. Hywind's stability (稳定性) in the cold and rough sea would prove that even the deepest corners of the ocean are suitable for wind power. If all goes according to plan, the turbine will start producing electricity six miles off the coast of southwestern Norway as early as September.

To produce electricity on a large scale, a commercial wind farm will have to use bigger turbines than Hywind does, but it's difficult enough to balance such a large turbine so high on a floating spar in the middle of the ocean. To make that turbine heavier, the whole spar's centre of gravity must be moved much closer to the ocean's surface. To do that, the company plans to design a new kind of wind turbine, one whose gearbox (变速箱) sits at sea level rather than behind the blades (see picture).

Hywind is a test run, but the benefits for perfecting floating wind-farm technology could be extremely large. Out at sea, the wind is often stronger and steadier than close to shore, where all existing off-shore windmills are planted. Deep-sea farms are invisible from land, which helps overcome the windmill-as-eyesore objection. If the technology catches on, it will open up vast areas of the planet's surface to one of the best low-carbon power sources available.

1. The Hywind project uses totally new technology to ensure the stability of ________.

A. the cables which tie the spar to the ocean floor

B. the spar which is floating in deep-sea water

C. the blades driven by strong and steady sea wind

D. the stones filled in the spar below the sea surface

2. To balance a bigger turbine high on a floating spar, a new type of turbine is to be designed with its gearbox sitting
________.

A. on the sea floor     

B. on the spar top

C. at sea level

D. behind the blades

3. Wide applications of deepwater wind power technology can________.

A. solve the technical problems of deepwater windmills

B. make financial profits by producing more turbines

C. settle the arguments about environmental problems

D. explore low-carbon power resources available at sea

答案与解析

1.B 细节理解题。根据第二段倒数第三句可知,该工程采用了全新的技术,是为了确保漂浮在深海水域中的圆材的保持稳定。

2.C 细节理解题。根据第三段最后一句可知,为了使较大的涡轮发电机能在圆材上保持平衡,公司计划设计新的发电机,其变速箱在海平面上。

3.D 细节理解题。根据最后一段最后一句可知,深海风能技术的广泛应用会在海洋上开发出可使用的最好的低碳能源之一。

>>点击查看高考英语阅读真题训练专题,阅读更多相关文章!

最新2019高考英语阅读理解信息由沪江高考资源网提供。

请输入错误的描述和修改建议,建议采纳后可获得50沪元。

错误的描述:

修改的建议: